Clubblad

Terug naar  levensverhaal overig

Vader had een kantoor aan huis. Ingericht door het bedrijf waar hij werkte. Met voor die tijd, luxe meubilair: van Ahrend. Er stond een groot bureau met twee ladenblokken, een in hoogte verstelbare draaistoel, een typetafeltje, een ronde salontafel met stoelen en een stalen kast.
Op het typetafeltje stond een Remington typemachine, met een rood-zwart lint.
Ik was een jaar of tien. Op de dagen dat mijn vader op de zaak of op reis was, was het kantoor na schooltijd en tijdens vakanties mijn domein.
Ik wilde typen. Maar wat ik typte, moest ook gelezen worden. Dus typte ik een clubblad. Waarvoor ik vervolgens een club moest oprichten, waar vriendjes uit de straat lid van konden worden. Moesten worden eigenlijk. Anders had ik geen lezers.
Aan papier geen gebrek. In vaders stalen kast lagen stapels briefpapier dat niet meer gebruikt kon worden vanwege een gewijzigd telefoonnummer of zoiets. Geel papier, waarvan ik de blanco achterkant gebruikte. Met behulp van carbonpapier kon ik meerdere doorslagen maken.
Het blad, dat onregelmatig verscheen, had een heel gevarieerde inhoud: een voorwoord van de redactie (Kasper), clubnieuws (Kasper), een vervolgverhaal (Kasper), een puzzel (Kasper), en vaak ook nog enkele illustraties (Kasper) en natuurlijk raadsels, zonder toestemming overgenomen uit de Donald Duck (Kasper). Inderdaad, alle redactieleden heetten Kasper. Puur toeval.
Daar met carbonpapier slechts enkele doorslagen gemaakt konden worden, moest ik het blad verschillende malen overtypen. Illustraties en puzzels moesten meerdere keren getekend worden. Daarna volgde het nieten. 
Kortom een arbeidsintensief werkje. Middagen zat ik op dat kantoor.
Tenslotte kwam de bezorging. De bezorger heette … inderdaad, Kasper.

Eigenlijk heel jammer dat van die producten niets meer over is.

Wat wel bewaard is gebleven, zijn het bureau en de kast. Die staan al jaren in mijn schuur. Het bureau fungeert als werkbank en in de stalen kast bewaar ik mijn elektrische gereedschap.

Terug naar  levensverhaal overig