Staafmixer

In één van onze keukenladen ligt de staafmixer. Een Braun. Met een barst erin. Na meer dan twintig jaar trouwe dienst heeft hij het onlangs begeven: motortje doorgebrand. We hebben hem nog steeds niet weggegooid. Het is een apparaat met een verhaal. 

Onze inmiddels veertigjarige oudste dochter had, toen ze een jaar of twintig was, tussen een paar langduriger relaties door, kort iets met een jongen wiens naam ik hier niet zal noemen, Hoogeveen is zó klein. 

Hoewel ze zelf steeds heeft beweerd dat het niets voorstelde, zag de betreffende jongeman dat toen duidelijk anders. Zó anders, dat hij haar zomaar een cadeau gaf. Terwijl ze niet eens jarig was of iets anders te vieren had. Een heel origineel cadeau ook nog eens: een staafmixer. Precies … dé staafmixer die al ruim twintig jaar in onze keukenlade ligt.

Het apparaat is vaak onderwerp van gesprek geweest bij ons thuis. Wat bezielt een jongeman om voor het meisje van zijn dromen een staafmixer te kopen? Was hij helemaal in de war en meende hij een vibrator aan te schaffen? Dat leek ons sterk: daarmee zou hij zichzelf buitenspel zetten. Of hoopte hij misschien al stilletjes op een huwelijk en dacht: die hebben we dan alvast. Zo passeerden allerlei mogelijkheden de revue.

We zijn er echter nooit achtergekomen. En we konden hem er niet naar vragen, want kort na de staafmixer was de relatie, die dochterlief nooit zo wilde noemen, over. 

In onze familie bleven we de jongen ‘Staafmixer’ noemen.

Onze jongste dochter, tien jaar jonger dan de oudste, inmiddels alweer dertig, is op dit moment druk aan het daten. En wat blijkt: een jongeman met wie ze op dit moment vrij veel contact heeft, is een jongere broer van … jawel, van Staafmixer. 

De geschiedenis herhaalt zich. Ook jongste zegt dat ze niets met hem heeft. Ze schrijft teksten voor zijn website, gaat mee als hij voor zijn bedrijf op pad moet, ze eten regelmatig samen, gaan samen stappen, en weet ik veel wat ze nog meer samen doen. Maar ze hebben dus niets.

Toch ga ik de oude staafmixer in onze keukenla binnenkort weggooien. Ruimte maken voor een nieuwe.