Hoop

Is er nog hoop? Die vraag kwam bij me op toen ik de kijkcijfers hoorde van de meest recente afleveringen van ‘Boer zoekt vrouw’. Dat programma waarin een aantal boeren centraal staat. Allemaal single. En allemaal op zoek naar een vrouw. Ze zetten zich daarvoor in de etalage.

Ik denk dan: daar zijn toch andere manieren voor? Ga een avond naar de kroeg. Of schrijf je in bij een datingsite. Maar nee hoor, ze moeten op tv. Met Yvon Jaspers. Dat mens waar ik een verschrikkelijke jeuk van krijg. Nee niet daar. Integendeel. Wat een eigengereide tante. En wat een niveau. Ook nog tafeldame bij DWDD. Veel verder dan haar servies aanprijzen en over boer Richard praten, komt ze niet. Wat een diepgang. Vergelijk dat eens met Claudia de Breij.

Maar terug naar de boeren. Zij bieden zich dus aan en vrouwen kunnen daar op reageren. Honderden brieven komen binnen. Ik vraag me dan af: wat zijn dat voor vrouwen. En waarom reageren ze? Is het om de betreffende boer? Of zijn ze tv-geil. Ik weet het antwoord wel.

Vijf miljoen Nederlanders zitten elke zondagavond aan de buis gekluisterd. Ik troost me met de gedachte dat elf miljoen mensen niet kijken. Troostte me met de gedachte. Want als we van die elf miljoen de kinderen, hoogbejaarden, zieken, medelanders met een taalachterstand en de mensen die moeten werken aftrekken, zou het zomaar kunnen zijn dat ik de enige Nederlander ben die niet kijkt.

Om met van Gaal te spreken: Ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom?

Hebben al die kijkers niet door dat het een zorgvuldig geregisseerde soap is, gespeeld door amateuracteurs? Dat het niet is wat het lijkt? Stel je voor: in de stal een stiekem onderonsje van boer X en vrouw Y. Het is allemaal nep. Wat de kijker namelijk niet ziet zijn de camera’s, de geluid- en lichtmensen met hun apparatuur. Waren die daar allemaal toevallig aanwezig? En afgezien daarvan, hoe natuurlijk is zo’n gesprekje dan nog? Probeer het maar eens. Wat dat betreft een complimentje aan de boeren en hun kandidaatvrouwen. In menige tv soap wordt slechter geacteerd.

Het ergste van alles: met deze kijkcijfers zijn we nog lang niet van de boeren af. En wat veel erger is: ook niet van Yvon.

Is er nog hoop? Ja, een hoop ellende.