Westerborkpad – etappe 1

Maandag 3 juni 2024: Amsterdam CS – Diemen

Deze etappe bestaat uit drie delen: Van Amsterdam CS naar Hollandsche Schouwburg, van Hollandsche Schouwburg naar Station Muiderpoort en van Station Muiderpoort naar Station Diemen.

De route is op drie manieren te volgen:

1e: de routebeschrijving in het boekje
2e: de kaarten in het boekje 1:25.000
3e: de onderweg aangebrachte markeringen:

We probeerden het eerst met behulp van de routebeschrijving. Wat niet mee viel: de beschrijving was hier en daar voor tweeërlei uitleg vatbaar. En dat vonden niet alleen wij, een Brabants stel dat wij tijdens de tweede etappe ontmoetten, had dezelfde ervaring.
Tijdens het eerste gedeelte, dat voor het grootste deel langs de Amsterdamse grachten voerde, liepen wij dus regelmatig fout. Ook het volgen van de markeringen liep in het begin niet soepel, tot we ontdekten dat die veelal vrij hoog waren aangebracht, bijvoorbeeld op de achterzijde van verkeersborden.
Vooral het eerste deel voerde langs een aantal markante punten met betrekking tot de Jodenvervolging (zie de foto’s), maar wij waren zo bezig met de route, dat de meeste ons zijn ontgaan.

Binnenkort gaan we daarom een dag naar Amsterdam om die punten met wat meer aandacht te bekijken én om een bezoek te brengen aan het Holocaustmuseum.

Voor ons was het een verademing dat we na Station Muiderpoort de stadsdrukte konden verlaten.

We weten nu al dat deze etappe niet in onze top 10 zal eindigen. Gelukkig komen we bij de volgende etappes in rustiger vaarwater.

We gaan beginnen ...

Afbeelding 1 van 21

3 juni 2024: We staan aan het begin van een bijzondere wandeling.