Oude schaatsen

We zijn aan het opruimen. Rigoreus aan het opruimen. Daarbij kwamen we een paar heel oude schaatsen tegen.

Het zijn noren waar mijn vader vroeger op geschaatst heeft. Toen zaten die schoenen er nog niet op. Ze werden gewoon met riemen bevestigd op schaatsschoenen.

Toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik graag noren. Nieuwe noren, met van die mooie zwarte schoenen. Die hadden mijn vriendjes ook. Mijn ouders dachten daar anders over. Omdat mijn vader inmiddels niet meer schaatste, kon ik zijn noren wel gebruiken. Maar dat was niet ‘echt’, vond ik. Noren zonder schoenen waren geen echte noren. Het compromis was, dat er op de schaatsen van vader een paar schoenen werden geschroefd.
Een paar jaar later kreeg ik overigens wel ‘echte’ noren.

Toen gisteren de ‘onechte’ terugvond, heb ik even geaarzeld: weggooien of toch bewaren? Uiteindelijk zijn ze in de vuilcontainer beland. Uiteraard nadat ik er een foto van had gemaakt.